Do’s & Don’ts van omgaan met verlies

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. De een meer dan de ander en het ene verlies is indringender dan het ander. Vroeg of laat moet je er wat mee, want verlies laat zich niet negeren. Het vraagt om aandacht. Hieronder lees je vijf do’s (en don’ts) voor het omgaan met verlies.

Voel

Het belangrijkste dat je kunt doen, is jezelf ruimte geven om te voelen wat er naar boven komt. Als je geen ruimte geeft aan emoties, is het risico op angsten en depressies groter. Het is belangrijk om moeilijke emoties – zoals verdriet of woede – te uiten.

Laat je opladen

Waar kom jij tot rust, waar laad je op? Dat kan een natuurwandeling zijn, koffie met een goede vriend/vriendin, hardlopen of sleutelen aan een auto. Maak tijd en ruimte om dingen te doen waar je energie van krijgt. De boog kan niet altijd gespannen staan. Het is nauwelijks vol te houden alleen maar bezig te zijn met het voelen van je verdriet. Verliezen nemen kost veel energie.

Leer rouwen

Je kunt je vermogen ontwikkelen om emoties onder ogen te komen.

Een rouwbegeleider kan op veel verschillende manieren helpen om met de ingewikkelde emoties na een verlies om te gaan. Zo maak ik gebruik van verschillende soorten middelen, zoals muziek, tekenen of schrijven, om ruimte te scheppen voor gevoelens en gedachten. Dit kan helpen de betekenis van je verlies verder verkennen.

Luister en accepteer 

Vaak voelen mensen met rouw zich onbegrepen en alleen. Ze vragen zich ook af of hun sterke emoties wel normaal zijn, waardoor ze zich misschien zelfs gaan verzetten tegen het uiten van deze emoties. Het is daarom belangrijk dat je omgeving (familie, vrienden, collega’s, werkgever) vooral naar je luistert, in plaats van op je in praat. 

Daarnaast is het erg belangrijk dat je snapt dat je gevoelens normaal en gezond zijn. Dat mag je ook gewoon zeggen tegen de mensen om je heen. Mensen die zich begrepen voelen, ervaren een hoger niveau van steun en zullen op lange termijn beter met hun emoties om kunnen gaan.

Wees geduldig met jezelf

We blijven van nature liever weg bij een pittige tocht door verlies en verdriet. Toch is het onvermijdelijk, want het leven bestaat uit vreugde en liefde, maar ook uit verlies. Met steun en begeleiding kun je jezelf (en later misschien ook anderen) gezonde tools leren om om te gaan met verlies. Heb geduld met jezelf. Ook voor jezelf kan je gedrag vaak raadselachtig of frustrerend zijn, omdat je emoties zoveel heftiger en anders zijn. Dit is niet binnen enkele maanden over, je kunt niet op commando ‘je leven weer oppakken en verder gaan’. Heb geduld.