Blijf niet op de wachtlijst dobberen

“Ik ben nog steeds niet teruggebeld”, verzucht mijn cliënt. “En het duurt zeker nog drie maanden voor ik terecht kan.” In de reguliere gezondheidszorg zijn de wachttijden lang, ik hoor het heel vaak. Toch is passief wachten niet nodig. Het kan anders. 

Veel rouwtherapeuten hebben korte of helemaal geen wachtlijsten. We werken zonder doorverwijzing van de huisarts, zonder hele series vragenformulieren – maar wel met een goeie intake. En dan aan de slag! “Blij dat ik bij jou meteen terecht kan”, zei iemand onlangs.

Was dat ongeduld? Was het een noodgreep? Nee, eigenlijk is het heel slim. Want ook al heb je weinig energie: je kunt zo al ìets te doen. Door zo vroeg mogelijk hulp te krijgen voorkom je dat je verder achteruit gaat, in al die lange maanden wachten op een reguliere psycholoog. Je wordt weer wat stabieler. Daardoor kun je veel beter starten bij de reguliere zorg. 

Zie het als een rustplaats, een veilige plek om te landen. Terwijl ondertussen de wachttijd gewoon door loopt. Haast ongemerkt. Dat voelt toch anders.