Juist bij rouw komt alles samen: hoofd, hart en lichaam. Dat vind je terug in mijn werkwijze. Deze werkwijze is gebaseerd op de nieuwe visie op rouw. Je krijgt meer inzicht in je persoonlijke verhaal en je eigen functioneren hierin. Rouw is verbonden aan hechten. Daarbij baseer ik me op de hechtingstheorie van John Bowlby en Mary Ainsworth. De manier waarop je bent gehecht vormt de basis voor hoe je omgaat met je verliezen.
We kijken naar hoe jouw verhaal invloed heeft op wie jij bent en hoe je zelf weer meer regie en verantwoordelijkheid kunt oppakken. Samen brengen we dit in kaart. Door jezelf te kennen kun je jezelf beter onderscheiden van een ander en ga je meer jezelf worden en minder vergelijken. Je doet jezelf te kort wanneer je wilt zijn als een ander. Zoals jij is er maar één.
Bij de intake begint de therapie. Dan bekijken we wat je wilt bereiken met de hulpverlening. Hier komen een of meerdere doelen uit voort. Ook bespreken we de manier waarop we dit kunnen bereiken. Regelmatig evalueren we het verloop van de begeleiding, zodat we de doelen waarvoor je komt niet uit het oog verliezen.
Bij de begeleiding kun je denken aan de volgende werkvormen:
- Schrijfopdrachten
- Tekenopdrachten
- Rituelen, zoals bezoek aan een bijzondere plek voor jou of het samen maken van een herinneringsboek
- Lichaamsgerichte en ontspanningsoefeningen
- Systemische opstellingen
- ‘Verlies in beeld’, waarmee je op een speelse manier de relatie tussen je verleden en heden ‘neerzet’ met poppetjes en symbolen
- Het therapeutische spel ‘Alle Sterren Van De Hemel’
- Wandelgesprekken
- Huiswerkopdrachten
Het verlies wordt hierdoor niet minder, maar wel draaglijker en voor jou beter te hanteren.
Een gesprek duurt een uur, anderhalf uur is ook mogelijk. In overleg bepalen we het aantal en de frequentie van de gesprekken. Het kan gaan om meer dan tien gesprekken, maar soms zijn enkele gesprekken al voldoende om verder te kunnen.
Soms kan het zijn dat jij of je kind niet in staat is om naar mijn praktijk in Houten te komen. In overleg kan ik bij je thuis, op school of op een andere locatie langskomen.